El Templari camina lliure per l’Obaga de Tomaset

Les oliveres dels marges
27 abril, 2020
PresentaciĂł de les noves anyades “En Moviment”
21 octubre, 2020

El Templari camina lliure per l’Obaga de Tomaset

A finals dels anys 90 vam tenir la sort de conèixer el Morenillo, a través del pagès de Gandesa Jordi Morera. Un dia visitant la seua finca de les Serres, a la Carmen Ferrer li va cridar l’atenció una petita parcel.la amb una varietat desconeguda. Jordi li va dir que allò era Morenillo, un raïm anyívol, de poc grau, poc color i “que cau de madur”, en definitiva, un raïm amb poques virtuts. Aquell moment, marcat per un perfil de vins oposats als atributs del Morenillo, la Carmen i Manolo es van atrevir elaborar-ne un vi. El resultat va ser un vi en poc color, poc grau i que expressava molta suavitat en tots els sentits. Una ampolla se la va emportar Jordi per beure amb la seua família, no ens deia res, finalment li vam preguntar què els havia semblat i la resposta del iaio va ser: “Pos Morenillo”! sense massa alegries…

Ens intrigava aquella descoberta i poc temps després ens vam decidir a plantar-la. El lloc escollit: l’Obaga de Tomaset. En aquell moment ja es començava a parlar de canvi climàtic i ja observàvem avançaments importants en les dates de la verema. La orientació nord ens aportava frescor i maduracions més lentes i el morenillo s’adaptava bé a aquestes cicumstàncies.

L’Obaga de Tomaset està situada sota els cingles de roca calcària de la Serra de Pàndols, la part conreada és la que correspon al peu inclinat de la serra; espai que ens connecta directament amb la roca. El tipus de sòl està format per conglomerats, pinyó i llims barrejats en capes argiloses. Es tracta de la última finca conreada de vinya en aquella zona. La finca compta amb unes 10 hectàrees de les quals 3 són de bosc.

La Serra de Pàndols és un important corredor biològic que connecta amb el Parc Natural del Port d’Orta-Beseit. Espai carregat d’història, bellesa i biodiversitat.

El nom de Templari respon a la recuperaciĂł de la varietat i de la finca, fins aquells moments erma, i tambĂ© com a homenatge als cavallers templaris que recuperaven el cultiu de la vinya i el consum del vi a l’Edat Mitjana. Tanmateix, optem per la expressiĂł de “vi vermell” per tal de recuperar la forma del catalĂ  arcaic que anomenava vins vermells al que ara coneixem com a negres.

Els vins dibuixen camins, els desdibuixen. Als 2000 el Morenillo, anava de la mà de la Garnatxa Negra, ambdós varietats, delicades, es complementaven i creixien en bótes de roure. A partir del 2013 vam començar a treballar amb gerres de ceràmica del canterer de Miravet Josep Jornet. Ens atreia la confluència de la ceràmica i el vi. L’Obaga de Tomaset, també coneguda com a Obaga de la Teuleria, tenia en actiu un forn teuler desaparegut als anys 50. Josep ens va explicar que l’argila provenia d’una cantera de la Serra de Pàndols. Sense buscar-ho, varietat, terra i finca es van retrobar essent vi. A partir de l’anyada 2018 El Templari esdevé un monovarietal de morenillo, que creix amb gerres de fang durant 8 mesos. La producció: 3258 ampolles. Conreu ecològic.

Celebrem que finalment el Morenillo hagi estat reconegut com a varietat per la DO Terra Alta després d’un llarg treball. El Templari 2018 és el primer vi de Morenillo 100% amparat sota el paraigua de la D.O Terra Alta.

El nou disseny de la etiqueta és de l’Alba Castro. Una etiqueta conceptual que vol expressar la frondositat del bosc i la liquiditat del vi en un context únic.

Per saber-ne més:
https://www.cellerbarbarafores.com/vins/el-templari/

error: Content is protected !!